San Juan del Sur (deel 1) - Reisverslag uit San Juan del Sur, Nicaragua van Maaike A - WaarBenJij.nu San Juan del Sur (deel 1) - Reisverslag uit San Juan del Sur, Nicaragua van Maaike A - WaarBenJij.nu

San Juan del Sur (deel 1)

Blijf op de hoogte en volg Maaike

05 Februari 2013 | Nicaragua, San Juan del Sur

Een rustig plaatsje met strand en zee en veel wind; San Juan bevalt me meteen. Lenneke en ik komen in een hostel terecht wat doet denken aan een MTV huis. Groot, luxe, palmbomen in de tuin, een heerlijk zwembad en pal aan het strand- hier kan ik wel een tijdje blijven.

Diezelfde middag nog doen Len en ik een poging om op het strand te liggen, maar zijn er na 2 minuten achter dat dat onmogelijk is. Het waait zo hard dat we onmiddellijk bedolven worden onder een laag zand en om niet levend begraven te worden besluiten we het op te geven. We zien een hotel/restaurant met zwembad en gaan daar in de ligstoelen liggen.
Na een tijdje komt de ober naar ons toe met 2 drankjes. 'Dit krijgen jullie van die meneer daar,' zegt hij, en hij wijst. We houden onze drankjes in de lucht bij wijze van toost met de onbekende meneer en draaien ons vervolgens weer om.

Wanneer onze drankjes op zijn, komt de ober weer met 2 drankjes aanzetten. We herhalen het gebaar en overleggen of we hem toe moeten staan bij ons te komen zitten, mocht hij een poging wagen. We hebben er niet veel zin in maar zijn het er over eens dat dat wel zo beleefd is. Niet veel later staat de ober er weer: 'Is het oké als die meneer bij jullie komt zitten?'

De meneer neemt een andere meneer mee. Eigenlijk zijn het nog geen echte meneren, ze zijn de 30 nog niet gepasseerd. Na wat geklets over en weer (de één komt uit Guatemala en zet nep ogen in bij mensen en is tevens de eigenaar van het hotel waar we zitten, de ander komt uit Nicaragua en wil in Amsterdam gaan studeren) nodigen ze ons uit om mee uit eten te gaan. Ik heb zo mijn bedenkingen, maar de gedachte 'waarom ook niet, het is maar een etentje en hoe vaak overkomt dit je nou' wint het.

Even later zitten we in een goed restaurant. Het eten is heerlijk maar ik verveel me stierlijk; de gespreksonderwerpen interesseren me niet en het is me inmiddels heel duidelijk dat ik geen vrienden met ze ga worden. Het valt me opeens ook op wat er op onze drankaanbieder zijn t-shirt staat; een afbeelding van paaldansende vrouwen met de tekst 'I support single mothers'. Wanneer hij me vraagt wat nou grote verschillen zijn tussen Centraal Amerika en Nederland, laat ik niet na om te vertellen dat er hier veel ongelijkwaardiger met vrouwen om wordt gegaan, dat er weinig respect voor vrouwen is en daarbij kijk ik nadrukkelijk naar zijn shirt.

Na het eten neemt hij ons mee naar 'the naked tiger', een party hostel en probeert ons vol te gooien met drank, wat ik weiger. Ik hou mijn hart vast bij het idee dat ik zo bij hem in zijn pimp auto moet zitten en een berg met afgronden af moet, gezien de hoeveelheid drank die hij inmiddels achter de kiezen heeft. Gelukkig gebeurt er niets. We gaan nog naar een andere kroeg maar nog voor twaalven laat ik luid gapend weten me niet goed te voelen en naar bed te willen; tijd om te gaan. Maar niet voordat ze allebei (!) proberen om Lenneke te zoenen, die ze met veel moeite van zich af weet schudden.

Het is maar goed dat ik niet blond ben.